Каталог товарів
0 800 307 207
0
0
Кошик0 грн

Все що потрібно знати про кутові шліфмашини

Все що потрібно знати про кутові шліфмашини

Час читання: 4 хвилини

У цій статті ми розповімо все, що ви повинні знати, перш ніж придбати шліфувальну машину. Швидше за все, велика частина інформації вам вже відома, але навіть профі іноді потрібно повторювати теорію :)

Що таке кутова шліфувальна машинка

УШМ (у народі - "болгарка") складається з циліндричного корпусу і робочого диска. Часто обладнана додатковою рукояткою, яка дозволяє краще контролювати процес різання або очищення.

Для чого використовується

Найчастіше для розрізання дерева, каменю, бетону, металу та інших твердих матеріалів. Також УШМ можна використовувати для того, щоб очистити поверхню від іржі й вирівняти для подальшої обробки.

Болгаркою можна точити ножі, сокири та інші інструменти. Але робити це варто тільки, якщо у вас немає для цього більш доцільного обладнання.

Важливо відзначити, що для кожного матеріалу і виду роботи потрібно використовувати спеціалізований диск. Ви не можете, наприклад, розрізати металеву трубу диском по дереву або відполірувати камінь диском по бетону.

Різновиди

Є 2 основні різновиди УШМ - це професійні болгарки і пристрої для побутового використання. Розрізняються вони, в першу чергу, зносостійкістю та ступенем захисту.

Ну і ціною, звісно;)

Також болгарки поділяються на класи, в залежності від діаметру диска.

Візьмемо, наприклад, кутошліфувальну машину 125/1000 - оптимальний варіант для побутового використання. Цією болгаркою можна, як різати, так і шліфувати. Для порівняння: УШМ на 115 мм не придатна для розрізання, а пристроєм з 230-міліметровим диском краще не намагатися шліфувати.

Як вибрати

Перш ніж придбати болгарку, дайте відповідь на 2 питання:

  1. Для чого я буду її використовувати?
  2. Як часто я буду її використовувати?

УШМ - це недешевий інструмент і якщо ви плануєте використовувати її для дрібних робіт раз на півроку, краще відмовитися від придбання професійного обладнання.

Як використовувати і не нашкодити собі

  1. Оберіть правильний диск. Він повинен відповідати діаметру болгарки і підходити для робіт, які ви збираєтеся проводити.
  2. Підготуйтеся. Одягніть захисні окуляри, рукавички й респіратор (для роботи з каменем і бетоном).
  3. Підготуйте матеріал. З дерева варто вийняти всі металеві елементи (цвяхи, заклепки), камінь або плитку змочити водою.
  4. Намітьте лінію різу. Якщо хочете розрізати поверхню рівно, слід зробити розмітку.
  5. Починайте роботу. Тримайте болгарку під прямим кутом до поверхні. Намагайтеся утримувати її в такому положенні протягом усього процесу різання.
  6. Робіть перерви. Так пристрій не буде перегріватися, а ви - втомлюватися і втрачати контроль.

Деякі болгарки оснащені регулятором швидкості обертання диска. Якщо у вашого пристрою є така функція, варто підібрати оптимальну швидкість, перед початком роботи.

ВАЖЛИВО: обов'язково використовуйте захисний кожух. Він захистить вас від уламків диска, якщо той лопне в процесі роботи.

Про те, як обслуговувати болгарку, щоб подовжити термін її експлуатації, читайте в нашій статті.

APRO
Буковая, 40 61051 Украина, Харьков
38 (057) 341 10 23 info@apro.ua /local/templates/ndc/img/logo-white.svg