Каталог товарів
0 800 307 207
0
0
Кошик0 грн

Вибираємо перфоратор: що потрібно знати про професійні та побутові моделі

Вибираємо перфоратор: що потрібно знати про професійні та побутові моделі

Робити ремонт або працювати в будівельно-ремонтній сфері кожен день неможливо без перфоратора. Всі знають, що електричний або акумуляторний інструмент дозволяє зробити найскладніші завдання, не напружуючись. Тому ми і вибираємо перфоратор за його універсальність, продуктивність, витривалість.

Однак неможливо купити будь-яку модель і розраховувати на успіх в своїх роботах. Необхідно розуміти, який вибрати перфоратор. Тільки так робота вдома або на будівельному майданчику дійсно буде виконуватися легко і швидко.

Пропонуємо разом з нами розібратися в нюансах інструменту. Дізнатися, на що звернути увагу, щоб вибрати перфоратор з такими характеристиками, які будуть підходити саме вашим завданням.

Зміст

Що таке перфоратор: створення та принцип роботи

що таке перфоратор

Перфоратор – інструмент, розрахований на пробивання отворів. Винайшли його в 1851 році, з метою полегшити роботу шахтарів. Він повинен був замінити кирку і по можливості виключити ручний інструмент. Тому перфоратор забезпечили механізмом, який міг не тільки бити тверду породу, але і просвердлювати її. Поєднання буріння і удару в інструменті значно збільшило ефективність шахтаря.

Після вдалих випробувань і масового поширення інструменту серед робітників гірничодобувної промисловості, було прийнято рішення про модифікацію. В кінці 50-х років 19 століття на основі перфоратора був винайдений пневматичний станковий відбійний молоток. А вже набагато пізніше змогли створити його ручний варіант.

Механізм

Перфоратор оснащений пневматичним механізмом. За рахунок зворотньо-поступальних рухів поршнів, відбувається стиснення повітря. Він передає енергію на бойок та слідом на бур.

Відразу після завершення цього циклу відбувається розрядження повітря. Поршні повертаються в початкове положення, щоб знову повторити весь шлях.

Цей же механізм створює і обертальні рухи насадки. Завдяки чому у одного інструмента є три режими роботи: буріння, удар та буріння з ударом..

Конструкція

конструкція перфоратора

Не можна сказати, що тільки пневматичний механізм робить інструмент перфоратором. Важлива вся конструкція. Від неї залежить, наскільки буде безпечно і зручно використовувати перфоратор, вибір якого ви зробили.

  1. Корпус. Вибираючи бюджетний перфоратор, ви отримаєте інструмент з ударостійкого пластику. Моделі, розраховані на високі навантаження, будуть лише частково із пластику, тобто тільки захисний кожух двигуна і рукоятка. А ось над редуктором буде стояти металевий корпус.
  2. Рукоятки. Якщо вибрати перфоратор, а не дриль, то у нього завжди буде дві ручки. Основна, яка є одним цілим з корпусом, і додаткова, яка накручується біля патрона. Вона дозволяє міцно утримувати інструмент, точно направляти його і розподіляти навантаження.
  3. Перемикачі. Перфоратори оснащені кнопками і важелями для запуску інструменту та для зміни режиму. Всі розташовані в місцях корпусу, де не відбудеться випадкового торкання, що забезпечує безпеку використання інструменту.
  4. Патрон. Елемент перфоратора, який утримує бур або зубило. Має пильовик, який захищає внутрішні механізми від попадання до них сміття.

Додатково в конструкції перфоратора може бути індикація, наприклад, зміни щіток. А у випадку з акумуляторними моделями – заряду батареї. А також, інструмент може мати антивібраційну систему, пилоуловлювач та інше.

У чому відмінність перфоратора від ударного дриля

У будівельно-ремонтних завданнях потрібні інструменти різного призначення. У деяких випадках можна замість перфоратора вибрати дриль. Особливо якщо ремонт відбувається в будинку з дерев'яними або гіпсокартонними перегородками. Однак дриль ніколи за допомогою дриля не зробити весь спектр робіт, на який здатний перфоратор.

Нижче в таблиці вказані можливості обох інструментів. Для порівняння з перфоратором наводиться дриль з ударним механізмом.

Функції Перфоратор Ударний дриль
Буріння/Свердління є є
Довбання є немає
Буріння з ударом є є
бетон + -
натуральний камінь + -
газобетон + +
рядова цегла + +
клінкерна цегла + -

Дриль здатний просвердлити без зусиль газобетон лише тому, що він пористий. А ось з бетоном впорається тільки при сильному тиску руки майстра. Працювати в такому режимі дриль зможе лише разово, тобто просвердлити кілька отворів в стіні для підвішування полички.

Самостійна функція довбання у дрилі відсутня повністю. Ні двигун, ні вся конструкція інструменту не витримають навантаження від сили і частоти ударів.

Пристрій дриля в порівнянні з перфоратором

Візуально дриль і перфоратор мало чим відрізняються один від одного. Звичайно, якщо останній – пряма модель, а не бочкова. Лише характеристики дадуть зрозуміти, що за інструмент у вас в руках і про його можливості.

За внутрішнім вузлам дриль відрізняється від перфоратора тільки ударним механізмом. Він більш спрощений, працює за рахунок з'єднання двох храповиків. І коли електродвигун запускає свердління, храповики відштовхуються один від одного, тим самим передаючи поштовх буру по бетону – виходить удар. Тобто про пневматику, як в пристрої перфоратора, тут і мови нейде.

Основна функція дриля – свердління, а удар лише доповнення. Основна функція перфоратора – довбання і довбання з бурінням. Доповненням буде звичайне свердління.

Різниця в пристрої видна в порівняльній таблиці за швидкістю окремих функцій.

Швидкість Перфоратор Ударна дриль
Буріння з довбанням низька висока
Буріння низька висока
Окремого удара висока немає

Незважаючи на те, що у дриля більш висока швидкість, вона повільніше входить буром в бетон. А ось володар пневматичного механізму швидше виходить в стінові матеріали навіть при більш низькій швидкості.

Сфери застосування перфоратора та дриля

сфери застосування перфоратора та дрилі

Як ми вже сказали, перфоратор здатний виконувати не тільки свердління та довбання. В руках професіонала з правильно обраною насадкою він перетворюється в універсальний інструмент. Може використовуватися як болгарка або шліфувальна машина. Відповідно, перфоратор підходить для застосування на будівництві, СТО та інших майстерень.

Який купити перфоратор, щоб виконувати їм найширший спектр робіт – середнього рівня. Модель з силою удару, наприклад в 20 Дж не підійде, так як вона важить більше за інших і буде важко її направляти при завданнях, що вимагають акуратності.

Якщо ж говорити тільки про обороти, то вибір перфоратора може бути будь-яким. Інструмент працює на порівняно низьких оборотах. Тому і забезпечить акуратність навіть в тонкому шліфуванні на вімкнутій функції «свердління».

Застосування дриля вибіркове. Навіть ударна модель підходить тільки для короткочасного і не частого буріння. Свердлильні роботи можуть проводитися часто і без обмежень. Тому можна говорити про те, що сфери застосування для дрилі – скоріш побутові, ніж професійні. Виняток лише майстерні, напрямок яких вимагає частого свердління металу або стружкових матеріалів.

Види перфораторів

види перфораторів види перфораторів види перфораторів

Як і всі інструменти, перфоратори випускаються лінійкою моделей з різними показниками. І думаючи, який краще купити перфоратор, слід розібратися, для якого навантаження вам потрібен інструмент. Його характеристики повинні відповідати вашим завданням.

Відмінностей між моделями перфораторів величезна кількість. Серед них є основні чинники, на які в першу чергу слід орієнтуватися.

  1. Тип живлення.
  2. Розташування двигуна.
  3. Режим роботи.

Від кожного фактора залежить ще цілий ряд характеристик. І саме вони в сумі і дадуть розуміння, який перфоратор купити для тих чи інших завдань.

Тип живлення

Залежно від того, яке живлення у перфоратора, можна визначити, для яких умов роботи він підходить. Інструмент для довбання випускається в двох видах:

Звичайно ж, другий варіант більш мобільний. Дозволяє працювати навіть на будмайданчиках, де ще не проведено електрику. Однак істотний мінус акумуляторної моделі в тому, що вона швидко буде витрачати всю ємність батарей.

Мережевий перфоратор може працювати всю зміну з короткими перепочинками. У разі відсутності мережі 220 В на будмайданчику може стояти переносний генератор і проблема з мобільністю буде вирішена.

Розташування двигуна

По тому, як встановлено двигун, можна судити про силу удару перфоратора та комфорту його використання. Випускається інструмент тільки з двома видами розташування мотора:

  • горизонтальним;
  • вертикальним.

У першому випадку ви отримаєте моделі з силою удару до 3,2 Дж. Використовувати його буде максимально зручно, так як перфоратор з горизонтальним розташування двигуна має невелику вагу, тобто до 4 кг.

У другому випадку, з вертикально встановленим мотором, перфоратор називається бочковим. У його лінійці є моделі з силою удару від 4 до 15 Дж. Працювати таким інструментом комфортно, проте тільки з короткочасними завданнями і можливістю давати відпочинок рукам. Справа в тому, що вага бочкових перфораторів може досягати 10 кг.

Режим роботи

режим роботи перфоратора

У будь-якого перфоратора, навіть самого слабкого і недорогого, є три режими роботи:

  • довбання;
  • буріння;
  • довбання з бурінням.

Режими легко переключаються. Однак не можна забувати про зміну насадок для кожного окремого виду робіт.

У випадку з перфоратором свердла не підходять. Необхідно купувати бури. А також зубила, піки, коронки та інші насадки.

Типи патронів перфоратора

Навантаження робіт перфоратором витримують три види патрона. Вони підходять практично до будь-якої моделі:

  • SDS-Plus
  • SDS-Max
  • Швидкознімний.

Який патрон вибрати – залежить від того, які насадки планується використовувати. У них хвостовики розраховані на той чи інший вид.

Популярні моделі APRO

Відповідний перфоратор вибрати для дому та роботи на будмайданчику можна з лінійки APRO. В каталозі присутні моделі різної конфігурації, відповідно, сили довбання і витривалості.

Перфоратор SDS + APRO 1,5Дж, 2А, 20CH, 1 АКБ, кейс

перфоратор SDS + APRO 1,5Дж, 2А, 20CH, 1 АКБ, кейс

Акумуляторна модель з достатньою силою удару для роботи вдома. Причому не тільки для власного ремонту, але і майстром за викликом. У комплекті поставки батарея, зарядний пристрій і кейс. Підходить для буріння отворів з діаметром до 8 мм. Інструмент оснащений підсвічуванням місця буріння. Все в акумуляторному перфораторі APRO розраховане на мобільність оператора.

Перфоратор бочковий APRO 7,5 Дж, 1900В, SDS +, 1900 H, кейс

перфоратор бочковий APRO 7,5 Дж, 1900В, SDS +, 1900 H, кейс

Модель для професіонала з високим навантаженням в роботі. Бочковий перфоратор APRO з силою удару 7,5 Дж підходить для використання на будмайданчику. Зможе зруйнувати стіну, бурити коронками великого діаметру. Укомплектований додатковою ручкою, насадками до патрону SDS +, а також засобами для догляду за інструментом і кейсом.

Перфоратор прямий APRO 3,5 Дж, 1050В, SDS +, 1050H DFR, кейс

перфоратор прямий APRO 3,5 Дж, 1050В, SDS +, 1050H DFR, кейс

Професійний перфоратор із середньою силою удару. Підходить і для побутових рідкісних потреб і для роботи в тривалому режимі. Укомплектований додатковим патроном для свердел, другою рукояткою, насадками для патрона SDS + і кейсом для зручного зберігання та перевезення.

Перфоратор прямий APRO 3,5 Дж, 1050В, SDS +, 1050H, кейс

перфоратор прямий APRO 3,5 Дж, 1050В, SDS +, 1050H, кейс

Модель для широкого спектру робіт. Завдяки силі удару в 3,5 Дж підходить для безперервної роботи по бетону. Здатний робити отвори великого діаметру. У комплектації повторює попередню модель, за винятком додаткового патрона.

Перфоратор прямий APRO 2,8 Дж, 850В, SDS +, 850H, кейс

перфоратор прямий APRO 2,8 Дж, 850В, SDS +, 850H, кейс

Відповідна модель, якщо відповідати на питання, який перфоратор краще купити для дому. Він економно витрачає електроенергію, при цьому дає силу удару в 2,8 Дж. Чи витримає тривалий ремонт, прокладання вузької штроби, буріння отворів з діаметром до 14 мм. Комплектація кейсом і набором насадок для патрона SDS + дозволить нічого більше не докуповувати для роботи.

Всі без виключення моделі перфораторів APRO підходять для використання в тривалому режимі. Мають гарантію до 3-х років і піддаються ремонту.

Як вибрати перфоратор для дому або роботи

Щоб визначитися, який перфоратор краще купити для роботи, а який для побуту, потрібно ознайомитися з характеристиками моделі. Як правило, для будинку підходять моделі потужністю від 500 Вт до 1 кВт і силою удару не вище 3-х Дж.

Якщо брати за приклад перфоратори APRO, то акумуляторна модель цілком може стати надійним помічником в побуті. Це ж стосується прямого перфоратора з силою удару в 2,5 Дж.

Решта варіантів, починаючи від 3,5 Дж, вже відносяться до особливо витривалих моделей. І відповідають на питання, який перфоратор купити для роботи.

Як користуватися перфоратором

Використання будь-якого інструменту пов'язане з деякими ризиками. При неправильному застосуванні можна пошкодити інструмент, зіпсувати оброблюваний матеріал, нанести собі травми.

Щоб уникнути таких наслідків, необхідно:

  • зробити вибір перфоратора з потужністю і силою удару під свої завдання;
  • правильно тримати інструмент – строго двома руками без сильного натискання;
  • використовувати захисну екіпіровку.

Важливо і якісно обслуговувати інструмент. Як мінімум не класти його в бетонний пил.

Поради з обслуговування та ремонту

Компанія APRO забезпечує користувачів свого інструменту гарантійним обслуговуванням. Однак поломка від надмірного навантаження може виникнути і після закінчення терміну гарантії. Щоб цього не сталося:

  • підтримуйте в чистоті інструмент при зберіганні та в роботі;
  • змащуйте хвостовик перед установкою в патрон і не допускайте налипання сміття на вже змащену частину бура;
  • давайте інструменту відпочити згідно інструкції обраної моделі;
  • вчасно міняйте щітки двигуна;
  • додавайте мастило в редуктор.

Прості поради по догляду значно продовжать термін служби перфоратора без ремонту. І ви зможете використовувати весь закладений в інструменті ресурс роботи.

APRO
Буковая, 40 61051 Украина, Харьков
38 (057) 341 10 23 info@apro.ua /local/templates/ndc/img/logo-white.svg