Каталог товарів
0 800 307 207
0
0
Кошик0 грн

Який дриль купити: розбираємося в домашніх та професійних моделях

Який дриль купити: розбираємося в домашніх та професійних моделях

Зручний інструмент для капітального та косметичного ремонту в квартирі/будинку – дриль. І його не можна повноцінно замінити перфоратором, так як тільки з нею оператор здатний виконати надточне свердління тендітних матеріалів.

Щоб розібратися, який дриль купити, необхідно врахувати специфіку майбутніх завдань для нього, частоту використання та інші моменти. Про все це та трохи більше ви і дізнаєтеся зі статті нижче. З нами ви зможете вибрати дриль чітко під свої вимоги. Це допоможе не переплачувати за непотрібний вам ресурс інструменту або використовувати його всю робочу зміну без ризику швидкої поломки.

Зміст

Як влаштований дриль

Інструмент не зобов'язаний мати складний механізм, щоб бути максимально продуктивним та корисним. Це ж відноситься до дриля. Її пристрій відрізняється простотою.

як влаштована дриль

Конструкція складається з протиударного корпусу, під яким ховається:

  • двигун;
  • редуктор;
  • крильчатка;
  • щітки;
  • конденсатор.

Зовнішній пристрій включає в себе патрон, перемикач режимів, регулятор оборотів. На самому корпусі завжди є протиковзкі накладки.

Дриль вибрати можна мережевий або акумуляторний. Але, ні внутрішня, ні зовнішня конструкція не змінюється від цього. Тільки у першій буде шнур для включення в розетку, а у другій компактна батарея, яка приєднується до основної рукоятки.

Що краще: дротовий або акумуляторний дриль

що краще: дротова або акумуляторна дриль

Між інструментами з різними живленнями не існує спору про те, який краще. Щоб зрозуміти, який дриль вибрати, необхідно оцінити передбачувані умови роботи.

Головний плюс акумуляторної моделі – автономність, а мережевий – тривалість роботи при високих навантаженнях. Мінуси ж у обох варіантів дрилі однакові: будь-який механізм може вийти з ладу. Щоб цього не сталося, необхідно дотримуватися рекомендацій виробника. Тобто, як мінімум використовувати інструмент для тих завдань, для яких був створений. А як максимум, доглядати за ним ні коли згадаєте, а після кожного використання.

Які бувають різновиди дрилів

які бувають різновиди дрилів які бувають різновиди дрилів

Розподіл інструменту існує не тільки за типом живлення. Важливіше – за специфікою роботи.

Існує два види дрилів:

  • ударна – свердління з додаванням до нього удару;
  • безударна – тільки свердління.

Обидва варіанти можуть бути як мережевим інструментом, так і акумуляторним. Який дриль краще, ударний або безударний? Знову ж залежить від передбачуваних завдань. Наприклад, для роботи далеко від електромережі потрібно працювати акумуляторної. А якщо необхідно буде свердлити бетонну плиту дачного блочного будинку, то необхідно купити ударну модель.

Зовнішня конструкція обох варіантів дриля зовні схожа. Різниця лише в тому, що в ударної моделі присутня друга рукоятка, яка кріпиться перед патроном. Вона допомагає утримувати інструмент і посилювати тиск в момент удару.

Внутрішні механізми теж майже однакові. Тільки у випадку з ударним дрилем додаються дві хвилясті шайби біля редуктора. Саме вони в момент удару один об одного передають поштовх патрону. Але це відбувається тільки при включенні функції удару зі свердлінням.

Для чого потрібний ударний дриль

Якщо потрібно свердлити бетон, то можна було б купити перфоратор. Він розрахований на буріння з ударом і справляється з щільними будівельними матеріалами. Однак є робота, для якої перфоратор не годиться.

Для чого потрібний дриль з ударним механізмом:

  • необхідно не тільки свердлити бетонну або цегляну стіну, але і менш щільні матеріали, наприклад, дерево, пластик;
  • важлива гранична точність у розмірі отвору і його направлення у глибину;
  • потрібно працювати тривалий час і часто в незручному місці. 

Перераховані фактори неможливо дотримуватись з більшістю моделей перфоратора. Цьому завадить порівняно велику вагу інструменту і нездатність розвинути високі обороти.

Завдання для безударного дриля

Для частої роботи з м'якими матеріалами: дерево і його похідні, метал, скло та інші, немає необхідності в потужному інструменті з розширеними можливостями. Вибираємо дриль без функції удару і отримуємо можливість:

  • свердлити на високих оборотах, що дає акуратні отвори;
  • працювати в незручних позиціях, так як інструмент легкий і компактний;
  • використовувати дриль як шуруповерт.

Який дриль краще вибрати в лінійці ненаголошених моделей, знову-таки залежить від ваших майбутніх завдань. Інструмент може мати опції, що підвищують комфорт роботи: реверс, підсвічування, гасіння вібрацій та інші.

На що звернути увагу при виборі дриля

на що звернути увагу при виборі дриля

Не важливо, потрібний ударний або безударний дриль, вибирати її є з чого. Обидва різновиди мають лінійку побутових і професійних моделей, які розрізняються за ціною, формою, оснащенню і характеристикам.

Щоб визначитися, який вам потрібен варіант, можна дивитися поверхово і думати, що якщо ремонт будинку, то і дриль потрібний побутовий. Може трапитися так, що він не витримає навантаження від вашого ремонту. Або ж ви плануєте використовувати інструмент в цеху по виробництву меблів і хочете взяти професійну модель з найдорожчих – для роботи ж. Однак може трапитися так, що ви переплатите за непотрібні вам здатності дриля.

Тому перш ніж вирішити, який дриль краще купити, необхідно ще раз об'єктивно оцінити всі ваші завдання. А потім порівняти їх з характеристиками інструменту. Вибирати модель з запасом в параметрах можна, але без фанатизму.

Характеристики підбору дриля

Важливі параметри будь-якого електроінструменту стосуються роботи двигуна і можливості підлаштовувати функціонал під себе, тобто, потужність, швидкість патрона і регулювання. Необхідно вивчити не тільки цифри в характеристиках, але і що вони вам дадуть.

  1. Потужність двигуна. Від неї залежить швидкість обертання патрона і тривалість роботи без виключення. Для побутових завдань цілком вистачить моделі до 1000 Вт. Для професійної роботи буде потрібний дриль з потужністю від 1200 Вт. Відпочинок буде потрібно для обох інструментів, але в другому випадку інтервал необхідний буде 1 раз на годину або ще рідше.
  2. Швидкість обертання. Від неї залежить, які насадки можна використовувати і як швидко вони будуть входити в матеріал. З одного боку, чим більше обертів в хвилину дриль видає, тим з меншим розміром насадок вона може працювати. Оптимальний варіант 3000 об/хв. Але з іншого боку, якщо необхідно свердлити великі по діаметру отвору, то краще вибирати дриль з оборотами, нижче 2000 в хвилину.
  3. Регулювання. Від нього залежить, як швидко ви підлаштуєте пристрій під свої завдання. І чи зможете в принципі це зробити. В одних моделях настройка кількості обертів встановлюється перед включенням свердління. В інших же дрилях ви можете змінювати швидкість обертання насадки в процесі роботи, посилюючи або послаблюючи тиск на курок під ручкою.

Важливо звернути увагу і на тип двигуна. Він може бути щітковим та безщітковим. У першого варіанту менший ресурс роботи, але заміна щіток – порівняно обійдеться недорого. Безщітковий двигун прослужить довше, але і ремонт обійдеться дорожче.

Який дриль вибрати для домашнього використання

Побутові завдання часом мало чим відрізняються від професійних. Тому без розбору ваших завдань не можна сказати, який дриль краще для будинку. Може знадобитися інструмент з потужністю в 500 Вт, а може і в 1100 Вт.

Однак на що можна відразу рівнятися – на кількість використання інструменту. Воно однозначно буде менше, ніж при роботі на будівництві, СТО або меблевому цеху. Тому цілком підійде модель з щітковим двигуном.

Види патронів для дриля

види патронів для дрилі

Всі свердлильні інструменти продаються з вже встановленим патроном. У деяких моделях додається другий іншого виду. Це дозволяє розширити можливості інструменту.

До дриля застосовні два варіанти патрона:

  • ключовий, він же кулачковий;
  • швидкозахисний, він же самозажимний.

Вони відрізняються лише швидкістю установки насадки. У випадку з ключовим патроном без ключа неможливо витягнути свердло.

Про надійність існує багато суперечок. Ми ж стверджуємо, що в разі вибору відповідної для патрона насадки, будь надійно її зафіксує.

Насадки для дриля

Щоб працювати було безпечно і ефективно, необхідно вибирати насадку не тільки за розміром бажаного отвору, але і з вигляду патрона. Для ключового і швидкозатискного у насадок повинні бути різного типу хвостовики. Тобто жолобки на них повинні збігатися з затискуючими в патроні губками.

Насадки розрізняються не тільки за типом хвостовиків, а й за іншими параметрами:

  • довжина;
  • діаметр;
  • напилення;
  • заточка;
  • кількість жолобків і так далі.

Для кожного виду матеріалу потрібні свої параметри. Наприклад, дриль для будинку з функцією удару може працювати свердлом з алмазним напиленням.

Популярні моделі

Вибираючи, який ударний дриль купити для дому, а яку для професійних завдань, недостатньо тільки вивчити характеристики. Важливо розглянути і ті моделі, які популярні, тобто звернутися до досвіду тих, хто вже випробував той чи інший дриль в роботі.

Моделі бренду APRO заслужили довіру користувачів за одну велику відмінність від інших виробників. Будь-який дриль, вибір припав на потужну або слабку модель, можна вважати професійною через надійність, витривалість та функціонал.

Дриль 550 APRO

Проста модель, яка підійде для дому та майстерні. Відрізняється двигуном на 3200 об/хв і діапазоном насадок 0,8-10 мм. Вона компактна і важить 1,7 кг, що робить її зручною для роботи навіть під стелею.

Дриль ударний 13/1150 APRO

Універсальна модель для тривалої роботи. Легко налаштовується для заміни перфоратора або шуруповерта. Використовується з ключовим патроном і насадками 1,5-13 мм.

Дриль-шуруповерт безщітковий APRO 20В, 2А, 20DB, 2 АКБ, ЗУ, кейс

Акумуляторна модель, з безщітковим двигуном здатна служити майстру роками. Володіє підсвічуванням, індикацією заряду батареї, магнітною стрічкою на корпусі для тимчасового тримання метизів.

Дриль-шуруповерт ударний APRO 20В, 2А, 20HD 2 АКБ, ЗУ, кейс

Повноцінна заміна мережевої дрилі з функцією удару. До того ж володіє зниженим числом оборотів і підійде для буріння отворів без швидкого розряду батареї.

Комплектація

Всі моделі комплектуються опціонально. Але є і обов'язкові речі.

Мережевий дриль оснащений патроном та упором, що вказує потрібну глибину. В ударних моделях додана друга рукоятка.

Акумуляторні дрилі комплектуються набором свердел і викруток. А також акумулятором, зарядкою до нього і кейсом.

APRO
Буковая, 40 61051 Украина, Харьков
38 (057) 341 10 23 info@apro.ua /local/templates/ndc/img/logo-white.svg